Η πορεία μου στον κόσμο της γαστρονομίας δεν ξεκίνησε σε μια καλοστημένη κουζίνα ή σε κάποιο φημισμένο εστιατόριο. Ξεκίνησε στον Τύρναβο, σε ένα σφαγείο – σε ένα περιβάλλον σκληρό, απαιτητικό, αλλά γεμάτο αλήθειες. Από μικρή ηλικία εργάστηκα εκεί, όχι μόνο για να στηρίξω οικονομικά τις σπουδές μου στη μαγειρική, αλλά και για να σφυρηλατήσω τον χαρακτήρα μου. Η εμπειρία αυτή μού δίδαξε πειθαρχία, αντοχή και την αξία της καθημερινής προσπάθειας – μαθήματα που με ακολουθούν μέχρι σήμερα.
Μετά το τέλος της σχολής, η πρώτη μου μεγάλη ευκαιρία ήρθε μέσα από σεμινάρια με έναν Ιταλό σεφ που είχε αναλάβει γνωστά ξενοδοχεία στη Μύκονο. Είδε σε μένα κάτι παραπάνω από εργατικότητα – είδε θέληση. Έτσι, το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησα την πρώτη μου σεζόν στο νησί. Ήταν το πρώτο μεγάλο “σχολείο” μου. Δουλεύαμε τρεις άνθρωποι στην κουζίνα, ο καθένας μόνος του στο πόστο του. Δεν υπήρχε περιθώριο για λάθη ή υποστήριξη. Έπρεπε να σταθώ όρθιος, να μάθω να διαχειρίζομαι πίεση, χρόνο, και – το πιο σημαντικό – τις πρώτες ύλες. Η σεζόν αυτή με δίδαξε ότι στην κουζίνα, αν θες να σταθείς, πρέπει να μάθεις να κολυμπάς στα βαθιά.
Οι μεσογειακές δημιουργίες με περουβιανές επιρροές που πειραματίστηκα εκεί, άνοιξαν τον δρόμο για τη μεγάλη μου αγάπη: την ιαπωνική κουζίνα. Τα πρώτα μου βήματα σε αυτόν τον νέο, μαγικό κόσμο έγιναν στο Zuma Mykonos, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εστιατόρια παγκοσμίως. Εμβάθυνα σε τεχνικές, γεύσεις και φιλοσοφία που μέχρι τότε φάνταζαν μακρινές, αλλά σύντομα έγιναν δικός μου στόχος. Εκεί ρίζωσε βαθιά η αγάπη μου για την ιαπωνική γαστρονομία.
Το καθοριστικό βήμα δεν άργησε να έρθει: το Matsuhisa Mykonos, του θρυλικού σεφ Nobu Matsuhisa, έγινε το νέο μου σπίτι. Η fusion φιλοσοφία του – συνδυασμός ιαπωνικής παράδοσης με περουβιανές πινελιές – με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Εκεί κατάλαβα πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τεχνική· είναι πάθος, είναι σεβασμός προς την πρώτη ύλη, είναι τέχνη. Η φύση μας χαρίζει το καλύτερό της – κι εμείς οφείλουμε να το σερβίρουμε αυθεντικά, αγνά, χωρίς υπερβολές.
Η επόμενη πρόκληση ήρθε με τη μεταφορά του Matsuhisa στον χειμερινό του προορισμό: το Saint Moritz της Ελβετίας. Ένας κόσμος απαιτητικός, με πελάτες υψηλών απαιτήσεων και διεθνούς κύρους. Εκεί έμαθα να σκέφτομαι αλλιώς. Δεν άλλαξε μόνο ο τρόπος που δούλευα – άλλαξε και ο τρόπος που έβλεπα τον εαυτό μου και την καριέρα μου.
Η φετινή σεζόν στη Μύκονο με βρήκε σε μια νέα, τιμητική θέση: Sous Chef στο Matsuhisa Mykonos. Μια αναγνώριση που κουβαλά μαζί της όλους τους κόπους, τις θυσίες και τις νύχτες αμφιβολίας. Ξέρω, όμως, ότι τίποτα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη στήριξη της οικογένειάς μου και των δικών μου ανθρώπων. Είναι η βάση μου. Είναι ο λόγος που συνεχίζω.
Η διαδρομή μου δεν ήταν εύκολη. Αλλά ήταν γεμάτη αλήθειες, μαθήματα και αληθινή αγάπη για τη μαγειρική.
Και το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.
0 Σχόλια