Ενώ αυτή την εποχή ο λαός απολαμβάνει τα μπάνια του στις παραλίες, στα ορεινά χωριά, όπως η Καρυά Ολύμπου, κάποιες άξιες γυναίκες εργάζονται πυρετωδώς, προετοιμαζόμενες για τον επερχόμενο χειμώνα.
Σε μια όμορφη αυλή, με φόντο το επιβλητικό τοπίο του Ολύμπου, οι γυναίκες αυτές επιδίδονται στην παραδοσιακή παρασκευή τραχανά. Μια διαδικασία που απαιτεί μεράκι, υπομονή και γνώση, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τα μυστικά της αυθεντικής συνταγής.
Ο τραχανάς, ένα από τα πιο θρεπτικά και αγαπημένα παραδοσιακά προϊόντα, αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των ορεινών περιοχών, προσφέροντας ζεστασιά και ενέργεια στις κρύες μέρες του χειμώνα. Η παρασκευή του δεν είναι απλώς μια αγροτική εργασία, αλλά μια κοινωνική τελετουργία, που φέρνει κοντά τις γυναίκες του χωριού, ανταλλάσσοντας ιστορίες και γέλια, διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου.
Αυτές οι γυναίκες, με την αφοσίωση και τον κόπο τους, διασφαλίζουν ότι το τραπέζι θα είναι γεμάτο και τον χειμώνα, συνεχίζοντας έναν τρόπο ζωής που αντιστέκεται στον χρόνο και τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Φωτογραφίες της Μαρίας Τσιρώνη
0 Σχόλια