«Πολύ νόστιμη συνταγή για πασχαλιάτικα τσουρέκια δοκιμασμένη με επιτυχία 20 χρόνια τώρα»
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά αλεύρι μαλακό (τύπου Αμερικής)
- 100 γρ. φρέσκια μαγιά
- 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 8 αβγά
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαστίχα
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 φλιτζανάκι καφέ χυμός πορτοκαλιού
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- ½ κούπα γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό και προθέτουμε τόσο αλεύρι ώστε να γίνει. Αφήνουμε έπειτα το μείγμα για ¾ της ώρας να φουσκώσει. Στο μεταξύ, «χτυπάμε» στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών, προσθέτοντας έπειτα το γάλα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Παράλληλα, «χτυπάμε» το μαχλέπι και τη μαστίχα σε γουδί ή σε multi, μέχρι να γίνουν σκόνη και τα προθέτουμε στο μίξερ. Τέλος, «χτυπάμε» χωριστά τα ασπράδια αυγών και κάνουμε μια καλή μαρέγκα.
2. Σε μεγάλη λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι και σχηματίζουμε ένα λακκάκι στο κέντρο, όπου προσθέτουμε το μίγμα με το βούτυρο και τη μαγιά η οποία εν τω μεταξύ έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά αλείφοντας τα χέρια μας με σπορέλαιο, για να μη κολλάει η ζύμη. Στη συνέχεια, προθέτουμε και τη μαρέγκα, ζυμώνοντας συνεχώς. Εάν η ζύμη είναι αραιή και δε πλάθεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Έπειτα, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη για 5 ώρες, να φουσκώσει. Τέλος, πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήματα που θέλουμε (κοτσίδες η στρογγυλά), τα τοποθετούμε σε ταψί και τα αλείφουμε με αβγό που έχουμε χτυπήσει πριν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ώσπου να πάρουν το γνωστό λαχταριστό χρώμα
Χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά (χωρίς την αναμονή του «φουσκώματος)
Μερίδες: 10 τσουρέκια
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά αλεύρι μαλακό (τύπου Αμερικής)
- 100 γρ. φρέσκια μαγιά
- 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 8 αβγά
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαστίχα
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 φλιτζανάκι καφέ χυμός πορτοκαλιού
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- ½ κούπα γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Διαλύουμε τη μαγιά σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό και προθέτουμε τόσο αλεύρι ώστε να γίνει. Αφήνουμε έπειτα το μείγμα για ¾ της ώρας να φουσκώσει. Στο μεταξύ, «χτυπάμε» στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών, προσθέτοντας έπειτα το γάλα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Παράλληλα, «χτυπάμε» το μαχλέπι και τη μαστίχα σε γουδί ή σε multi, μέχρι να γίνουν σκόνη και τα προθέτουμε στο μίξερ. Τέλος, «χτυπάμε» χωριστά τα ασπράδια αυγών και κάνουμε μια καλή μαρέγκα.
2. Σε μεγάλη λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι και σχηματίζουμε ένα λακκάκι στο κέντρο, όπου προσθέτουμε το μίγμα με το βούτυρο και τη μαγιά η οποία εν τω μεταξύ έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά αλείφοντας τα χέρια μας με σπορέλαιο, για να μη κολλάει η ζύμη. Στη συνέχεια, προθέτουμε και τη μαρέγκα, ζυμώνοντας συνεχώς. Εάν η ζύμη είναι αραιή και δε πλάθεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Έπειτα, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη για 5 ώρες, να φουσκώσει. Τέλος, πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήματα που θέλουμε (κοτσίδες η στρογγυλά), τα τοποθετούμε σε ταψί και τα αλείφουμε με αβγό που έχουμε χτυπήσει πριν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ώσπου να πάρουν το γνωστό λαχταριστό χρώμα
Χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά (χωρίς την αναμονή του «φουσκώματος)
Μερίδες: 10 τσουρέκια
📰 Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα και Νομό Λάρισας
Η καθημερινή σας ενημέρωση με αξιοπιστία και τοπικό ενδιαφέρον.



.jpg)